Een massage, een dagje naar de sauna, een paar dagen naar zee … ontspannend, maar de realiteit is dat de meesten van ons niet in de gelegenheid zijn dit dagelijks te doen. Toch is het fijn om in onze huidige wereld vol informatie en prikkels dagelijks te kunnen ontspannen. Gelukkig is er de Reiki-zelfbehandeling.
De ervaring waarover mensen na het ontvangen van een Reikibehandeling het vaakst vertellen – of het nu gaat om Reikibehandelingen van anderen of om de Reiki-zelfbehandeling – is simpelweg: rust. Diepe ontspanning. Weldadige stilte. Je natuurlijke staat van zijn! Hoewel Reiki een levenslange spirituele beoefening kan zijn, is het voor velen ook en in de eerste plaats een eenvoudige, effectieve ontspanningstherapie in de snelle wereld die we als westerse mens hebben gecreëerd. Een manier om prikkels kwijt te raken. Een stil punt in het oog van de storm.
Ontspanning altijd bij de hand
Wie zelf Reiki leert, heeft deze manier om te ontspannen altijd bij de hand. Gewoon, in zijn eigen bed. Door dagelijks te oefenen zul je merken dat de ervaring dieper wordt: of je dit een kans geeft, is aan jou. Je kunt je Reiki-zelfbehandeling ’s ochtends doen, zodat je vanuit rust de dag in gaat. Of tijdens de lunch op je werk, om tussentijds te regenereren en ontspannen. Of ’s avonds, om de stress van de dag kwijt te raken, ruimte te maken in jezelf en zo de basis te leggen voor een goede slaap. Dat is een heel ander ritueel voor het slapengaan dan haastig nog wat berichten wegwerken op je telefoon, voor de zoveelste keer die dag het laatste nieuws checken, en dan met een overvol en overprikkeld systeem de nacht in stuiteren.
Van investering naar oogst
Ook voor mij persoonlijk is Reiki een waardevolle ontspanningstherapie gebleken. Ik beoefen het nu bijna vijftien jaar dagelijks, en ontvang daarnaast al bijna tien jaar minstens eens per week een Reikibehandeling van een ander. Van alle uren die ik hierin heb gestoken heb ik nog geen moment spijt gehad. Alleen al als ik kijk naar mijn vermogen om te ontspannen, is de oogst zoveel groter dan de investering: rust, landen in mezelf, spieren die beter ontspannen, een lagere ademhaling, betere slaap. Prikkels kwijtraken en ruimte maken voor nieuwe energie.
Beslissingen die rust voortbrengen
Misschien nog wel het belangrijkste: stukje bij beetje gaven Reikibehandelingen me het vermogen om in mijn leven de beslissingen te nemen die rust voortbrengen. Werk kiezen dat bij me past, me overgeven aan wat er is, mezelf toestaan mijn grenzen aan te geven. Ook dat is stressmanagement.
Makkelijke meditatie
Stap voor stap heeft Reiki heeft me beter leren ontspannen. Waar ik met mediteren maar moeilijk in een ontspannen staat raakte, was Reiki beoefenen voor mij een ‘makkelijke meditatie’. Ik kon me er vanaf het begin makkelijk aan overgeven, want ik hoefde alleen maar mijn handen op mezelf te leggen. Het was iets wat ik dagelijks mócht, niet iets wat ik dagelijks moest. Deze nieuwe dagelijkse oefening bracht nieuwe kanten in mezelf naar boven; bracht veranderingen in mijn leven teweeg.
Aanwezig zijn bij wat er is
Natuurlijk zijn er ook momenten dat een Reikibehandeling, van mezelf of van een ander, me vooral laat zien dat er níet zoveel rust in me is. Maar dan ben ik daar in elk geval mee in contact, in plaats van eroverheen te leven. Te dempen. Afleiding te zoeken van wat mijn ziel en het leven van me willen. Aanwezig kunnen zijn bij dat wat er is en daar steeds weer schoonheid en ontspanning in vinden: dat is wat mijn Reikibeoefening me geeft. Aandacht voor wat er in me leeft, voor wat mijn innerlijke stem me wil vertellen.
Vele wegen leiden naar Rome
Natuurlijk zijn er ook vele andere wegen naar ontspanning, zelfreflectie en het verkennen van je eigen innerlijke wereld. Ieder mens heeft de schone taak om de weg te vinden waarop hij of zij zich thuis voelt. Wat is die van jou?
Meer lezen
- Psycholoog: ‘Stress had een negatieve invloed op kwaliteit van mijn leven’. Algemeen Dagblad, 6 oktober 2018.
- The use of self- Reiki for stress reduction and relaxation. E.L. Bukowski, Journal of Integrative Medicine, september 2015.
Geef een reactie