Niet veel landen op de wereld tellen zoveel reikimasters als Nederland. Je hebt in ons land dus veel te kiezen, en dat is een groot goed. Die diversiteit kan ook een uitdaging zijn, want waar houd je rekening mee? Waarop te letten bij jouw keuze voor een reikimaster?
Allereerst handig om te weten: reikimaster is geen beschermde titel – iedereen kan zichzelf in principe reikimaster noemen. Heb je besloten dat je reiki wilt leren, dan is het daarom extra belangrijk om te weten wat je als aankomend reikistudent belangrijk vindt bij jouw keuze voor je leraar. In deze blogpost vind je acht aandachtspunten om je bewust te maken van waar je op kunt letten.
1 – Luister naar je innerlijke stem
Het is fijn als je je reis met reiki kunt starten bij iemand bij wie je je thuisvoelt. Mijn belangrijkste tip: neem de tijd voor je zoektocht. Kies niet automatisch, maar luister naar je innerlijke stem. Maak ter kennismaking een afspraak met de reikimaster die je op het oog hebt, en volg de wijsheid van je lichaam. En maak kennis met meerdere reikimasters als je het nog niet zeker weet.
2 – Altijd eerst zelf nadenken 😉
Waar kun je tijdens zo’n kennismaking op letten? Voordat ik je hieronder wat tips hiervoor geef, nodig ik je uit om nu je dit leest, even te stoppen en pen en papier te pakken om je eigen antwoord te formuleren op deze vraag. Wat vind je zelf belangrijk, wat komt er bij je op? Schrijf alvast de vragen op die je aan je toekomstige reikimaster zou willen stellen.
3 – Hoeveel tijd wil je eraan wijden?
Als je al een beetje rond hebt gekeken, is het je misschien al opgevallen: de lengte van reikicursussen varieert tussen de één en vier dagdelen. Een traditionele eerstegraads reikicursus in de traditie van Usui Shiki Ryoho duurt ongeveer twaalf uur op vier achtereenvolgende dagen. De geadviseerde tijd tussen de eerste en de tweede reikigraad is in deze traditie minimaal een jaar, en de geadviseerde tijd tussen de eerste graad en mastergraad minimaal zes jaar. Er bestaan ook reikitradities waar je meteen drie graden in een weekend kunt doen. Vraag jezelf af wat je wilt, en waarom. Ligt jouw focus op het leren van een helende techniek? Wil je de mogelijkheid openhouden dat reiki voor jou uitgroeit tot een dagelijkse spirituele beoefening?
4 – Wat is de waarde van mondelinge traditie voor jou?
Leren uit boeken of van internet kan heel waardevol zijn. Ook over reiki zijn veel boeken geschreven, en sommige reikicursussen zijn bijna volledig schriftelijk of online. Van oudsher is reiki een ervaringsleer. Reikibeoefening kun je zien als een van de volkskunsten uit Japan, die mondeling werden overgeleverd. Daardoor is – al zou je dat tegenwoordig niet meer verwachten – niet alles wat je kunt leren over reikibeoefening online te vinden :).
Ook vandaag de dag bestaan er nog traditioneel werkende reikileraren die vrijwel alleen mondeling zijn onderwezen. Dat betekent dat ze jarenlang heel veel tijd in het gezelschap van hun leraren hebben doorgebracht en die informatie en vibe aan jou door kunnen geven in de vorm van ‘verhalen en voorleven’. Deze manier van informatieoverdracht kun je niet vinden op social media, via Google of ChatGPT, of in boeken.
Weeg voor jezelf af wat jij hierin belangrijk vindt en vraag tijdens je kennismaking naar wat je hierover wilt weten. Ook hierbij kun je de vraag stellen: weegt voor jou de techniek of de beoefening zwaarder?
5 – Wat is je wens voor ná de reikicursus?
Reikibeoefening kan zorgen voor diepgaande ervaringen en verandering, en kan veel betekenen in een mensenleven. Het kan zijn dat je er waarde aan hecht om een aanspreekpunt te hebben in de vorm van je inwijdend reikimaster, ook na je reikicursus. Hoe belangrijk vind jij die mogelijkheid? En ga je voor solo beoefenen, of wil je de mogelijkheid om samen te beoefenen openhouden en zoek je daarom een reikimaster die ook mogelijkheden tot samen oefenen en verdiepen aanbiedt?
6 – Hoe belangrijk vind je het dat je reikimaster zelf reiki beoefent?
Hoewel je met reikibehandelingen veel kan betekenen voor een ander, is de basis van reikibeoefening dagelijkse zelfbehandeling. Niet iedereen die reikimaster op z’n visitekaartje heeft staan, heeft ook automatisch ervaring met het dagelijks toepassen ervan op zichzelf. Check bij jezelf of je het belangrijk vindt dat iemand jou lesgeeft vanuit zijn of haar eigen belichaamde ervaring.
7 – Welke reikitraditie wil je beoefenen?
Er zijn vandaag de dag vele reikitradities; meer dan duizend, wordt wel gezegd. Er is Usui Shiki Ryoho, wat ik zelf beoefen en onderwijs. En vele andere stromingen, zoals Jikiden, Rainbow Reiki, Gendai Reiki Ho, Dolfijn Reiki, Golden Age en Usui Reiki Ryoho. Ze hebben allemaal hun eigen geschenken te bieden.
Let op: Usui Shiki Ryoho is, net als de titel reikimaster, geen beschermde naam. Niet alle masters die zeggen Usui Shiki Ryoho te beoefenen, bedoelen daarmee hetzelfde. Oorspronkelijk is Usui Shiki Ryoho de traditie van reikibeoefening die dr. Chijuro Hayashi heeft doorgegeven aan mevrouw Hawayo Takata. Haar opvolgster, Phyllis Furumoto, heeft deze traditie verwoord als opgebouwd uit vier aspecten en negen elementen. Traditioneel in Usui Shiki Ryoho onderwijzende masters wereldwijd geven in grote lijnen volgens deze vorm les. Deze masters kunnen lid zijn van The Reiki Alliance, de Nederlandse Vereniging van Reikimasters of Reiki Ryoho, maar dat hoeft niet – niet alle reikimasters zijn lid van een vereniging ;). Ook op www.reikicursus.nl vind je trouwens een overzicht van traditioneel opgeleide masters in Usui Shiki Ryoho.
8 – Hoe zit het met opleiding, bijscholing, intervisie en supervisie op het gebied van reiki?
Vraag naar de opleiding van de reikimaster met wie je kennismaakt, om er een gevoel en een beeld bij te krijgen. Bij iemand die gedegen is geschoold en die zichzelf blijft ontwikkelen, kun jij immers langer doorleren. Een reikimaster hoeft ook na zijn of haar opleiding nooit uitgeleerd te zijn, bijvoorbeeld door te kiezen voor intervisie, supervisie, specialisatie en/of bijscholing op het gebied van reiki. Hoe heeft de persoon die jij op het oog hebt dat geregeld? Ook hier kun je naar vragen, als je dat belangrijk vindt.
Tot slot
Hopelijk heeft deze blogpost je geholpen als je je afvroeg: hoe kies je een reikimaster. Onthoud: er is geen goede of foute keuze, maar het is wél fijn als je jouw reikimaster bewust kunt kiezen. Ik wens je een prachtig reikipad vol verwondering toe!
Met dank aan mijn collega’s Josine Pennings van Reikipraktijki Bunnik en Mirjam Top-Termaat van Reiki Twente voor het meedenken en meelezen met deze blog.
Geef een reactie